Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam28
Toplam Ziyaret1668414

"SEÇİM BARAJI 0 (SIFIR) OLMALI"

CHP HEYETİ; HDP, SP VE VATAN PARTİSİNİ ZİYARET ETTİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) ve Vatan Partisini ziyaret etti.

Ziyaretlerde CHP heyetinde, Özel’in yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Lale Karabıyık ve Muharrem Erkek ile CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da yer aldı.
-HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ ZİYARETİ-
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Halkların Demokratik Partisini(HDP) ziyaret etti.
HDP Genel Merkezi’ndeki görüşmenin ardından açıklama yapan Özel, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi üzerine siyasi partilere yaptıkları ziyaretleri HDP ile sürdüklerini söyledi.
HDP’li yöneticilerin kendilerini kabul ettikleri bir toplantıda konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Özel, şu ifadelere yer verdi:
"CHP olarak paketle ilgili endişelerimizi beş ana başlıkta özetledik. Paketin içinde mülki idare amirlerinin yetkilerini genişleten ve uygulamaya dair belirsizlik yaratan düzenlemeler var. Oy verme günü oy pusulalarına müdahaleyi mümkün kılan düzenlemeler var. Oy verme işleminde yapılan hatalar ya da kasıtlar sonucunda ortaya çıkan durumu cezasız kılan ve bu oyları geçerli kılan düzenlemeler var. Sandık kurulu ve sandık alanına ilişkin yapılan düzenlemeler. Sandıkların güven içinde, kişilerin kendisini baskı altında hissetmeden, özgürce oy kullanmalarını engelleyecek birtakım düzenlemeleri barındırıyor. Yurttaşların özgür iradeleriyle kullanacakları oyun adil bir şekilde sayım ve dökümünün yapılmasına engel olan düzenlemeler var."
Bu başlıklarda yaptıkları çalışmaları HDP heyetine de anlattıklarını belirten Özel, "Hemen hemen bütün tespitlerimiz, kaygılarımız ortak. Ama diğer partilerde olduğu gibi burada da üzerinde ortaklaştığımız birinci husus, OHAL şartlarında bir seçime gidilemeyeceği." diye konuştu.
Özel, OHAL’in bir an önce kaldırılmasını isteyerek, "Seçimle ilgili getirilen adaletsizliklerin hepsine itiraz ediyoruz. Ayrıca KHK ile getirilen propaganda eşitsizliği noktasındaki düzenlemenin de bir an önce kaldırılması lazım." görüşlerine yer verdi.
Seçim güvenliğine yönelik ziyaretlerinin bundan sonra da süreceğini aktaran Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz, Adalet ve Kalkınma Partisinin getirdiği bu haksız uygulamalara itiraz ediyoruz. Komisyonda, genel kurulda itiraz edeceğiz. Yasalaşsa da önümüzdeki bir ay içinde yapılacak Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’yla ilgili uyum yasaları sırasında itirazlarımızı dile getirmeye çalışacağız. Ama her şeye kapalı olan iktidar, bu değişiklikleri yapmazsa, bu adaletsiz seçime karşı iktidarın karşısında tüm siyasi partilerle birlikte çalışmalar yaparak, organize olarak, vatandaşın seçimde oyunu kullanabilmesi ve o oyların çaldırılmaması, seçim güvenliğinin sağlanması için bir kararlılığımız var."
Özel, sandıklara sonuna kadar sahip çıkma konusunda iktidar partisi dışındaki tüm siyasi partilerle bir arada, koordineli bir şekilde çalışarak sandık güvenliğini sağlama noktasında kararlı olduklarını kaydetti.
-SAADET PARTİSİ ZİYARETİ-
CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Saadet Partisini (SP) ziyaret etti. Heyet, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mesut Doğan, Mehmet Karaman, Hasan Bitmez ve GİK üyesi Lütfi Yalman tarafından karşılanırken, görüşmeye bir süre sonra Genel Başkan Temel Karamollaoğlu da katıldı.
Özel, Mecliste görüşülen ve dün akşam 9’uncu maddesine kadar komisyondan geçen AK Parti ile MHP’nin ortak teklifi üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.
Seçim güvenliği noktasında CHP’nin hazırladığı raporu sunduklarını ve endişelerini dile getirdiklerini aktaran Özel, seçim güvenliğini zaafa uğratacak ve seçmeni şüpheye sevk edecek uygulamaların bertaraf edilmesi noktasında iktidar partisinden beklentilerin ortak olduğunu ifade etti.
"Her türlü rejimde iktidar var. Ama rejimi demokrasi yapan muhalefetin varlığı, özgürlüğü ve orada yapılan seçimlerin adalet içinde, hukuka ve eşitlik ilkesine uygun, şeffaf biçimde yapılmasıdır." diyen Özel, şöyle devam etti:
"Bugün içinde bulunulan tartışma bunun zaafa uğratılıyor olmasıdır. Yaptığımız görüşmelerin temeli, özü budur. Bugünlerde Türkiye siyasi anlamda ittifakları konuşuyor ama bugün Anadolu’da bir başka ittifak var. Tüm siyasi partiler şeker fabrikaları için bir araya gelmiş bir şeker ittifakı oluşturdular. Türkiye’nin gerçek gündemiyle ilgileniyorlar. Bugün de buradaki temel konumuz seçimde adalet, adil bir seçim ve seçmenin oyunun hepimiz açısından namus kadar değerli olduğu konusundaki fikir birliğidir. Bu konuda AK Parti’nin ve MHP’nin ortaya koydukları teklifi yeniden değerlendirecekleri, endişeleri ortadan kaldıracak birtakım düzenlemeleri yapacakları konusunda iyimser olmak istiyoruz. Alt komisyonda bir noktasına dahi dokunmadıkları öneriyi, dün akşamda 9’ncu maddeye kadar hiçbir yerinde değişiklik yapmadan geçirdiler. Bu, ortak aklı aramayan, muhalefetin taleplerini dışlayan anlayışı doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz."
Görüşmelerini tamamladıktan sonra teklif sahipleriyle de bir görüşme yaparak komisyonda önerilerini tekrarlayacaklarını belirten Özel, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu’na gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.
-VATAN PARTİSİ ZİYARETİ-
CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Vatan Partisini ziyaret etti. CHP heyetini Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Genel Başkan Yardımcıları Tülin Oygür, Hasan Korkmazcan, Mehmet Cengiz ve Nusret Senem karşıladı.
Görüşme sonrasında açıklama yapan Özel, CHP olarak toplam 8 partiyi ziyaret ettiklerini ve parti ziyaretlerini tamamladıklarını söyledi.
Özel, Vatan Partisi ile görüşmenin, Seçim Kanunu’na yönelik ortak eleştirilerin karşılıklı teyidi ve tam mutabakat şeklinde gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:
"Hangi partiden olursa olsun, hangi siyasi görüşten olursa olsun, tüm seçmenlerin oy vermeye giderken umudu, ülkeleri için en doğru kararı vermek, yaptıkları tercihin sayım aşamasında birleştirme tutanaklarına seçim sonucunu aynen yansıması ve parlamento oluştuğunda da seçmenlerin siyasi tercihlerini parlamentoya tam yansıması yönündedir. Bugün, darbe anayasasının ürünü olan daha sonraki hükümet döneminde de korunmuş ve bu yüzde 10’luk barajı kaldırma vaadini esas vaat olarak getirmiş ama 16 yılın sonunda ona sarılmış bir hükümetin yarattığı temsilde adaletsizlikle karşı karşıyayız."
Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatlarıyla seçim barajının yüzde 0’a indirilmesi ve tüm siyasi partilerin ayrım yapılmaksızın Meclis’te yer alabilmelerine ilişkin tekliflerini Vatan Partisi ile paylaştıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En son 7 Haziran’da Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi’nin ittifak talebine olumsuz yanıt veren iktidar partisinin bugün ittifakla ilgili yaklaşımını seçim barajının aşılması ile ilgili bir yaklaşım değil, yüzde 50+1’in ve yüzde 10’un ittifakı yapacak kendileri açısından aşılmasını ama ittifak yapmayan partiler açısından yüzde 10’luk barajın korunmasını son derece tehlikeli ve adaletsiz buluyoruz. İttifaka katılan ve yüzde 1 oy alan bir parti, Meclis’te temsil edilirken, ittifak yapmayan ama yüzde 9,99 oy alan bir partinin parlamento dışında kaldığı bir durum anayasanın eşitlik ilkesine temelden aykırıdır."
Özel, yarın yapacakları MYK toplantısından sonra taleplerini, yasa Meclisten geçmeden önce ileteceklerini aktardı.

167 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173