Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam465
Toplam Ziyaret1685220
Uğur Ünaldı
drugurunaldi@msn.com
Kimler Vekilimiz Olmalıdır (Son)
10/12/2020

Ziya Hocam ile polemiğe gireceğim diye biraz kafa yorunca 
İslamiyet ve Meşrutiyet isimli eserde buldum aradığımı. 100 yıl önce milletvekili olma kriterleri varmış meğer! İşte aşağıdaki özelliklere sahip kişileri seçer ya da seçmezsek arzuladığımız hedefe rahat ulaşabilirmişiz. Üzerinde uzlaşacağımız isimler belli olunca listelere yazdırıp seçmek ise olayın en kolay tarafı:
1- Milletvekili adayı, aday olacağı şehirde uzun süreli oturmuş, yaşamış olmalı, halkın mizacını iyi bilmeli. Bir şehirde oturmamış veya çıkıp gideli uzun zaman olmuş kişilerin iyi olup olmadığı bilinemezmiş!
2- Şehre yarayacak her türlü kanunu ve o şehir halkının saadetini icap edecek şeyleri düşünüp beğenmeye ve böyle bir araya toplamaya muktedir olmalı imiş!
3- Devletin şan ve şerefini düşünmeyecek kadar cahil olmamakla birlikte, sefih de olmamalıdır. Çünkü, kendi malı kendine teslim edilemeyen sefih (zevke ve eğlenceye aşırı düşkün kimse) bir adama bu gibi vazife verilemezmiş.
4-  İdarenin kanunsuz ve haksız işlerini yüzüne beraber söylemek hususunda kimseden korkup çekinmez ve ölmekten bile kaçınmaz, dünya için kimseye müdane (minnet) etmez olmalı imiş!
5- Parayı görünce her şeye boyun eğecek kadar bağrı yufkalardan ve parayı çok sevenlerden olmamalıymış. Yoksa milletin menfaati zayii olma ihtimali ziyadeleşir ve memleketi açık açık uçuruma sürükleyebilirmiş!
6- Memuriyetini muhafaza etmek ve başka bir menfaatini korumak için şuna buna yüzsuyu dökmüş (ağlamış), kendisine haksızlık edenlere göz kırpmış, kendisi haksızlık etmiş olmamalı imiş!
7- Rüşvet almış, para ile onun bunun hakkını satmış, mahvetmişlerden de olmazmış!
8- Halk içerisinde zulm eden, işkence çektirenlerden de olmazmış.
9- İki sözlü, ikiyüzlü adamlar da milletvekili olamamalıymış.
10- Şunun bunun ayıbını arayan, daima iki kişi arasındaki gizli sırları anlamaya çalışan, hiç yoktan tertip türetenler de aday gösterilmemeliymiş.
11- Milletvekilliği bittikten sonra kendini idare edecek bir işi veya zenginliği olmayanlar da aday gösterilmemeliymiş. Çünkü, bu özellikleri olmayan kişiler dahil olduğu topluluğun ayıbını örtüp boyun eğmeye mecbur kalırlarmış.
12-Karaisalı-Otoban Çıkış Bağlantısı ile Adana-Karaisalı Yolunu çift şerit yaptırma sözü vermeyenlerden de olmazmış, olamazmış.(Önümüzdeki seçimde söz alınacak yani)
13-Elektrik, su faturası gibi ödediğimiz faturalara gizlenmiş abuk sabuk alınan vergi ve ekstraları kaldırma sözü verenlerden ve bu sözünü tutacak olanlardan beter vekil olurmuş.
     Hadi şimdi bulalım bu şartlara uyan hemşerilerimizi de kurtulalım tüm dertlerimizden diye düşünürken aklıma kendime uygulamak geldi yukardaki şartları. Bir iki kez madde madde baktım. Hani kendini beğenmeyen çatar ölürmüş ya o misal hepsi de uydu bana. Sonra aklıma ‘’Süt Tankı’’ hikayem geldi (Bu hikayeyi henüz okumamış olanlar Salbaş Haber Ajansına yazdığım yazılardan bulup okuyabilirler). Tam ismimi vermeyeyim diye düşünürken Davut Develi bey isimleri sıralamaya başlamasın mı? Tüm cesaretimi topladım ve ben de varım, şartların hepsi tutuyor diyecektim ki mevcut sistemde milletvekili olmanın pek öneminin kalmadığı aklıma geldi. 
     Eeeee kardeşim, var mısın yok musun dediğinizi duyar gibiyim. Yokum yok. Bir daha milletin tartısına çıkarım ama siyasi partiler yasası ve seçim yasası değişip, dar bölgeli iki turlu bir seçimle direkt milletin kendi vekilini seçebileceği bir sistem olursa o zaman bu yarışa girerim! Davut Develi Bey son yazısında acaba beni tarif eder mi diye merak edince onun açısından da baktım yukardaki maddelere. Bence gayet güzel uyuyor kendisi sıraladığım şartlara. Siyasete de mevcut partilerden birine üye olarak girdi, bir kez daha hayırlı olsun. Benim kendisine inancım tamdır ama kararı millet verir. Başka da isim veremem. Çünkü insanımız o kadar kamplaşmış durumda ki kimsenin kimseyi beğeneceği yok. Gördüğüm kadarı ile de kimse Adana’ya kurtarıcı falan aramıyor, insanımız sadece kendi çıkarını savunacak kişi ya da kişileri arıyor. Herkes takım tutar gibi tutuyor siyasi partisini. Şampiyon da olsa o takımı tutuyor küme de düşse o takımı tutuyor. Lehine haksız penaltı verilse, kayrıldığını bilse de vazgeçmiyor. Takım yönetimi takımı iyi yönetse de vazgeçmiyor, şike yapsa da, küme düşürse de vazgeçmiyor. Rakip takım süper oynasa da onu beğenmiyor insanımız. Böyle bir fanatizmin yaşandığı ortamda da Türk Futbolunun gelişmesi mümkün olmuyor. Biz şampiyon olalım da kim ne yaparsa yapsın, futbolun kalitesi isterse batsın ülkede diye düşünüyor. Futbol dedim ama siz anlayın artık!
     Vekil şartı dedik futbola geldik. Sahi, siz yukardaki şartlara uygun birini bulabildiniz mi? Ya da siz şartlara ne kadar uyuyorsunuz? Bana özelden yazabilir misiniz?


1306 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kimler Vekilimiz Olmalıdır? (2) - 24/11/2020
Kimler Vekilimiz Olmalıdır başlıklı yazım sonrası 15 gündür Ziya Polat hocamdan cevap gelip de polemik uzayacak, ben de bu şekilde çok okunup ünlü
Kimler Vekilimiz Olmalıdır? (1) - 03/11/2020
Geçtiğimiz günlerde Karaisalıhaber.net sitesinde yayınlanması için bir yazı yazmıştım.
Şöyle Başlayacak… - 21/10/2020
Her sabah olduğu gibi erkenden kalkacağım üzerimi örten mis kokulu yorganımın altından. En sevdiğim ucu kapalı terliklerimi yine ayak yordamı ile kolaylıkla bulup giyeceğim ayaklarıma. Doğalgazlı bir evde uyanmış o
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351